3 outdoorové recepty na cesty
Zbyněk Beran
4 minuty čtení
Občas sa medzi našimi zákazníkmi nájde niekto, koho napríklad baví variť, a kto to navyše aj vie. Zbyněk je jedným z nich. Rád cestuje s celou rodinou - a to sa samozrejme nezaobíde bez varenia. Outdoorovú varešku však v tomto prípade drží pevne v rukách sám pán otec. Sme veľmi radi, že sa s nami podelil o niekoľko svojich obľúbených receptov.
Tentokrát to budú tipy na nenáročné, jednoduché a ľahké ešusové jedlá na jednom plynovom horáku alebo ohni. Poďte sa s nami nechať inšpirovať a presvedčiť, že aj s málom surovín a trochou kuchárskeho umu sa dá zahrať parádne kulinárske divadlo pri každom outdoorovom dobrodružstve!
Rizoto so sušenými paradajkami
Suroviny (na 1 porciu)
- 70 g ryže (ideálne parboiled alebo guľatozrnná – dobre drží)
- 5-6 ks sušených paradajok v oleji (alebo sušených na sucho, potom vopred namočiť do oleja)
- 1 cibuľka alebo jarná cibuľka
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica olivového oleja (alebo trochu oleja z paradajok)
- 350 ml vody alebo zeleninového vývaru
- sušené bylinky (oregano, tymian, bazalka), čo kto má rád
- soľ, korenie
- voliteľné: parmezán/pecorino v plátkoch či nastrúhaný

Postup
- V ešuse rozohrej olej, orestuj cibuľu a cesnak.
- Pridaj ryžu, krátko orestuj.
- Zalej vodou/vývarom, pridaj pokrájané sušené paradajky a bylinky.
- Var 15-20 minút na miernom ohni, občas premiešaj a prípadne dolej trochu vody/vývaru.
- Na konci vmiešaj syr (ak máš) a nechaj chvíľku pod pokrievkou dôjsť.
Lečo
Suroviny (na 1 porciu)
- 1-2 papriky (najlepšie mix bielej a červenej, poprípade žltej, zelená nám nechutí)
- 1-2 šťavnatých paradajok (alebo paradajkové passaty)
- 1/2 cibule
- 1-2 vajcia
- olej alebo kúsok sadla
- soľ, korenie
- paprika mletá, kto má rád pálivú, tak aj pálivá, ale prosím, len tú maďarskú! Vysvetlenie nižšie.
- voliteľné: kúsok klobásy alebo sušeného mäsa (ak chceš mäsový variant)

Postup
- Nakrájaj cibuľu a papriky, paradajku, na kocky alebo prúžky, čo a ako sa komu páči. Ja sa s tým nebabrem a urobím to, ako to hovorila naša babička: „Urob si to, ako chceš, ona si to p***l už nejako preberie!“
- Na oleji osmaž cibuľu do sklovita.
- Pridaj papriky a paradajky, osoľ a okoreň, pridaj mletú papriku. Podlej trochou vody. Ak sú paradajky veľmi šťavnaté, mäsité, tak vodu nie je treba, prikry a nechaj dusiť cca 10 minút.
- Rozklepni vajcia priamo do zmesi a zľahka premiešaj, aby sa zatiahli.
- Dochutíš a máš hotovo.
Tipy
- Ak pridávaš sušené mäso alebo klobásu, osmahni ho hneď na začiatku s cibuľkou.
- Skvelé aj s krajcom chleba, zemiakmi alebo ryžou.
- Pre rýchlosť môžeš mať v prírode paradajku nahradenú passatou v malej fľaštičke.
- Skoro ku všetkým pokrmom sa hodí chlieb, alebo pita chlieb, ktorý sa dá pripraviť na panvičke, alebo v alobale na kraji ohňa.
Paradajkový šalát s ryžovým octom
Suroviny (na 1-2 porcie)
- 3-4 väčšie paradajky
- 3 lyžice vody
- 2 lyžice ryžového octu (môže byť aj obyčajný)
- 1 lyžička cukru
- štipka soli
- 1-2 lyžice olivového oleja

Postup
- Paradajky nakrájaj na plátky alebo na kocky.
- V malej miske zmiešaj vodu, ryžový ocot, cukor, soľ a olivový olej tak, aby sa cukor rozpustil.
- Prelej paradajky zálievkou a jemne premiešaj.
- Nechaj chvíľu odležať (5-10 minút) – chute sa krásne prepoja.
Tipy
- Skvelé k mäsu, pečeným zemiakom, rizotu alebo ako ľahký letný obed.
- Zálievku je dobré si pripraviť už doma a prenášať v malej fľaštičke.
Tajné tipy a zlepšováky
S navarenými jedlami na čerstvom vzduchu rastie nielen chuť, ale hlavne skúsenosti. Zbyněk ich tak nazbieral už neúrekom. O niektoré z nich sa s nami rozhodol podeliť. Ako si teda užiť varenie v outdoore ešte viac a zdolať svojich stravníkov širokou paletou tých najvynikajúcejších chutí?
- Ryžu, cestoviny, zemiaky si doma premeraj/preváž do vrecúšok na porcie, nech na mieste len sypeš.
- Sušené paradajky, bylinky, parmezán aj olej sú skladné a vydržia.
- Pokiaľ sa v recepte vyskytuje olej, používam olivový, ale napríklad aj prepustené maslo ghí.
- Huby vždy dobre tepelne spracuj a ber len tie, ktoré 100% poznáš!
- Mäso je možné pridať skoro do všetkých receptov a tým ich ozvláštniť, obmeniť. Rád používam mäso už pripravené, zavákuované. Na varenie na cestách sa mi osvedčil aj vákuovaný vývar.
- Oplatí sa pozrieť aj na ponuku Sea to Summit. Tých pomôcok do outdoorovej kuchyne, to ste ešte nevideli! Takže si určite nájdete presne to, čo bude vášmu vareniu v prírode najviac vyhovovať.
A teraz k tej mletej paprike. Prečo len tú maďarskú? Potom čo som mal možnosť navštíviť mesto Szeged a zakúpiť si miestne produkty, okrem iného práve túto mletú papriku, už nechcem inú a vrelo ju odporúčam. Urobte si výlet do Szegedu a okolia. Všetko je veľmi priateľské a ukľudňujúce. Ľudia sú absolútne v pohode, radi pomôžu a skoro všade sa dohovoríte aspoň u tej mladšej generácie anglicky. Zo Szegedu som si priviezol Rubin – Sweet Hungarian Paprika. Rubin je rodinná značka, ktorá kladie dôraz na tradičné metódy spracovania – sušenie, mletie na kamenných mlynoch a starostlivý výber paprík. Paprika získala v roku 2023 Great Taste Award - Sweet Rubin Paprika 2 hviezdičky, Hot Rubin Paprika dokonca 3 hviezdičky. ASTA hodnoty (ukazovateľ farby a kvality pigmentu) sa pohybujú okolo 180–200, a to je už veľmi vysoko. Farbička je ohnivo červená, paprika aromatická a priehľadná. Typická sladká paprika je jemná a mierne zemitá, s plnou, zamatovo hebkou štruktúrou a dlhou, príjemnou chuťou.
| „Tak to boli dnešné 3 výletovo-stravovacie inšpirácie. Tieto recepty skvele využijete ako doma, tak aj vonku na cestách. Každý si jedlo môže dochutiť podľa svojho, pozmeniť skladbu surovín, ako sa komu páči. Tak to robím ja, vyučený elektrikár. A rodina mi na výletoch pravidelne udeľuje nejakú tú súkromnú michelinskú hviezdu. Teda až na prípady, keď jedlo obsahuje huby. To ich potom musím nenápadne rozmixovať, aby to moje dievčatká tiež spapali,“ uzatvára Zbyňa „ZbyRam“ Beran. | ![]() |
Dobrú chuť!
